Публікації

вівторок, 15 липня 2014 р.

Літо / Summer

У Флориді, майже завжди сонячному і теплому півострові, теж наступає ...літо! Коли ще гарячіше, хоч здавалося б, гірше не буває, коли наступає сезон дощів, комарів і ураганів. Дощі, як для мене, милі і бажані, бо від того оживає сад, а що добре для моїх друзів - ще краще для мене! З комарами навчились якось боротись, хоч ще жартують, що вони мають бути признані птахами від штату (насправді - пересмішник). Зі спекою - багато флоридійців більшість часу проводять у контрольованому кліматі і дуже незручно себе почувають у ті короткі проміжки від будівлі до машини, за вийнятком хіба природолюбів. За урагани поки-що не будемо, у всякому разі для мене вже йде двадцятий рік туземного життя і нічо, жива.

А ще літом багато новонароджених і свіжовилуплених. Птахів, метеликів, змій, аліґаторів, черепах, в тому числі гігантських морських, що їх мами темними ночами на пляжах риють ями і відкладають яйця, а потім малі дріботять назад, самі-самісінькі, без мами і тата, у великий і чужий океан, щоб через пару років повернутись знову для продовження життя. Морських так ще не вдалось побачити, а річкових у нашому ставі аж кишить. Раз навіть з сусідом збирали у відро малих, що перепутали напрями і замість ставу подибали на дорогу.

Також очікується "урожай" на метеликів. Для них спеціально я посадила рослини для розмноження, а попросту - на розтерзання пажерливими гусеницями (так, я їм позволяю), а також інші, що мають нектар для елегантних і бетурботних метеликів. Хто б думав, що щось таке майже повітряне, делікатне і кольорове, як метелик, може бути перед тим просто таки ненажерливим волохатим червяком!
1. Бригада гусениць Black Swallowtail - Papilio polyxenes Fabricius успішно нямають рослину фенхелю.

 2. Гусениця Black Swallowtail - Papilio polyxenes Fabricius зблизька.

А ще у Зачарованому Лісі (таки так - Enchanted Forest) вдалось побачити зелену змійку. Перед тим щось велике і чорне швидко шугнуло у зарослі, то міг би бути чорний індиго, його зблизька в дичині я ще ніколи не бачила, може колись пощастить. Але і з милою гарнюнею зелененькою теж  непогано було познайомитись.
 3. Її важко побачити серед зелені, хвостик починається з лівого нижнього кута і йде по діагоналі.


 4. Ось вона ближче, красуня Opheodrys  aestivus.
 
* Продовження, 18-го серпня 2014р.
Літо у самому розпалі і спеці, вдень десь біля 35С в тіні, вночі температура опускається ...аж до 25С. Також сезон дощів і хоч тоді з неба лиє, як з відра та б'ють громи, полегшення від спеки відчутне. Мого першого року у Флориді мені було так гарячо, що навіть тінь не допомагала, але з роками привикла та загартувалась (смішно - гартуватись до спеки, але так воно є) і тепер в тіньочку - як в райочку! А ще кажуть, що потіти дуже корисно, очищає, як сауна, лиш пити треба не забувати, ну то користь подвійна. Зелене царство теж оживає на очах, здається, навіть чути, як спрагло рослини п'ють воду, щоб назавтра видимо розпустились нові блискучі листочки і невидимо додалось діаметру до стовбурів та зміцнилися корені. Дощова вода - теж, як манна небесна (з правдивих небес, не уявних), вона і поїть, і порохи змиває, і охолоджує та ще й несе в собі розчинений дорогоцінний азот - готове добриво! В нас біля хати поставлено 2 великі 200-літрові і 3 менші ємкості на дощівку, у проміжках між дощами - скарб неоціненний!

Цікаво, що попередні фотографії були у зелених тонах, а зараз приходять майже всі в червоних і рожевих. Шкода лиш, що апрат з ними, червоними кольорами чомусь не ладить і вони якісь зовсім інші. Ну, може колись розшурупаю в чому справа, а тепер доведеться повірити мені на слово, що вони ясно-свіжо-червоні, як вогники, як маки, як світлофори.

5. Біля бамбуків цвітуть бромелії / Billbergia pyramidalis /  і справа біля них "слонячі вуха" / Elephant’s ears /, подаровані подругою ДжоЕн.

6. Ці самі бромелії біля пальм "риб'ячий хвіст" / Fishtail palm / .

7. Бромелії Billbergia pyramidalis зблизька. Цей вид дуже короткоквітучі, пару днів - і по забаві, зато цвітуть щороку. Інші більш манірні і капризні, а ці як зацвітуть - ніби свічки в саду загорілись! Навіть навпроти через став цвітуть під деревом "діти" наших, ми поділились і допомогли посадити, а тепер любо глянути.

8. Тут видно зліва інший вид бромелії, ще не цвіла цього року, а також зверху над нею - папороть "пташине гніздо" / Bird's nest fern / , веселенькі назви, правда?

9. А це, як вийти з передніх дверей і направо, стежка веде зразу у "джунглі". Хоч наш сад малий, але навіть на тому клаптику є багато куточків, де здається - що то в лісі, навіть запах лісовий. Чари живої природи!

10. Кущ імбиру "французький поцілунок" / Ginger French Kiss, Costus woodsonii / видимий на попередній фотці справа, тут - зблизька.

 11.

12. Кущ муссаенди /Mussaenda erythrophylla / (ця вже не має пікантної назви) у всій літній красоті.

 13.

14. Так само кущ айксори /Ixora chinensis / біля дороги. Зараз цвіте, а скільки він бідний намучився! Пару зим він помирав до кореня і, здавалося - по всім, але ні, відростав. Потім на нього ввесь час нападають комахи і я його обризкую мильною водою з олією або технічним спиртом. І до того підливаю водою з оцтом, бо вичитала, що він любить кислі грунти, а у нас лужний. І от - цвіте і радує око!

15. В'юнок для колібрі / Honeysuckle, Lonicera sempervirens /, навіть не знаю, як перекласти, щоб язика, чи то клавіші не зломити : )) Колібрі у нас балувані, я їм стільки всього насадила, але як можна пару раз в рік побачити - то найбільше.

16. Сукулент "колюча корона" / (Crown of thorns, Euphorbia milii /.

17. Квітка китайської рожі "китайський ліхтарик" / Chinese lantern, Hibiscus schizopetalus / (ну який ще інший?).

 18. Ще одна червона квітка бромелії і жаб'яче корумповане царство, з головним жабурином і підлизами :))


 19. Пагін молодого бамбука, ще без листя. Вони з віком не товстішають, лиш ростуть вверх і пускають листя, через 2-3 роки відмирають, зато ростуть нові.

* Продовження, 19-го серпня 2014р.
Ще пару рослин у вогнистих кольорах:
20. Джатрофа мультифіда  / Jatropha multifida


21. "Пуфик для пудри" / Powder Puff - Calliandra haematocephala /.


22. А це вже відоме всім алое і його квіти. Якраз ці непримітні квіти люблять метелики, бабки і навіть колібрі. Також листя має лікувальні властивості, його липкий тягучий сок швидко загоює подряпини і навіть полегшує сонячні опіки, хоч краще не обпалюватись занадто. У мене загар селянський чи, по-тутешньому "реднеківський / червоношиїй": трохи загорілі руки і частина ніг з-під штанів капрі, шия ні, бо в капелюсі, а решта все сирно-біле :)) При субтропічному сонці швидко можна дістати раку шкіри, краще від гріха подальше.


23. Листя кротона / Croton - Codiaeum variegatum /.


24. Квітка китайської рожі.


25. Квітка кактуса "рятувальний круг" /Lifesaver Plant - Huernia zebrina / .

І наприкінці, для заспокоєння, трохи сірої зелені "кам'яних рож":
 26. Зверху каланхое "пустинна капуста" /  Desert Cabbage - Kalanchoe luciae / , решта - екеверії.


 27. Echeveria runyonii 'Topsy Turvy' 

 28. Echeveria shaviana.


29. Екеверія "пава" / Peacock Echeveria /.













5 коментарів:

  1. Ого! Скільки всього цікавого!
    Сад чудовий,можна замилуватися. Стільки рослин і всі доглянуті! А декори які цікаві,рожева помпа,ліхтарики,жабки,знаю що, ще є фонтанчики хоч тут і не видно,Чарівна краса,там можна кіно знімати,лиш шкода бо витолочуть)))
    Як ви потім чистите сад від відмерлих гігантських бамбуків?
    Ще про метеликів. Чула одного відомого проповідника,який приводив приклад з гусеницями,які зникають як гусень,але народжуються до іншого і кращого гарного життя вже як метелики. Але він не сказав,що метелики живуть вічно. І що стається після того як вони ці метелики відживають своє....

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, приємно чути реакцію на написане, бо для того й пишу :))

      З відмерлими стовбурами бамбуків дійсно не просто. Зрізати ще півбіди, а от витягнути таку чепірнату палку, висотою у 3 поверхи, щоб не знищити менші рослини - то треба вміти. Колись самі робили, потім стали наймати раз в рік для більшого обрізання. Ще пальми треба підщищати, теж менінгіт, але так то є, як щосьмати - треба дбати.

      А за проповідника - ну то відома річ, що стараються притягнути за вуха все, що можуть, не зважаючи, що логіка міцно хромає :)) Метеликів можна БАЧИТИ у всіх їх стадіях: маленькі яєчка, потім все більші і більші гусениці, потім причеплену нерухому лялечку, ну і нарешті - метелика, який може жити довше і навіть летіти в вирій, а може просото пару днів. Так що облом з тим прикладом!

      Видалити
    2. Дуже сподобалась "пуфа для пудри" і "рятівний круг". А ці кам'яні рожі колись в нас на вікні росли,але в десятки раз меньші))))))
      Життя є тут і зараз, дуже різне, в квітах кольорове і пахуче, тому і варто цінувати його,милуватися і дбати, а не жити фантазіями про щось уявне надумане. Ще не відомо буде щось потім чи ні, а тут на Землі вже маємо чим тішитись. А як хто немає, то красу треба вміти, вчитися створювати самому. Тоді і чужа праця більш цінується.

      Видалити
  2. Яка краса! Читаю, дивлюся і милуюся. Не розумію, як ви з усім цим справляєтесь? Це ж цілий ботанічний сад! Тут треба бригаду садівників, щоб все було так гарно доглянуте)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, приємно мати зворотній зв'язок! А бригада садівників - то мрія життя, але наразі лиш один дядько траву стриже, чи її залишки. Я би всьо засадила щодо квадратного дюйма, лиш треба мати прохід і проїзд для тачки ))

      Видалити