Публікації

четвер, 25 вересня 2014 р.

А вже осінь... / It is Autumn here.

Вже осінь, і не тільки по-українськи, а і по-американськи, яка тут настає у день осіннього рівнодення - 23-го вересня. У нашій частині Флориди нема ще золотистого листя, а листопад наступає весною, коли молоде починає рости, листя на вічнозелених деревах не таке вже вічне. Поки-що перші ознаки осені - невелике, але вже відчутне зниження температури, навіть не похолодання, а трошки менша спека. 

А ще пару днів падав дощ, правдивий тропічний, то чистенько все  промив і освіжив. Правда, деякі вулиці позаливало водою, лиш новіші дільниці, як нашу, спасає став, гарно хтось то придумав.

Вдалось побачити двох зміючок, а третій раз водяна приплила з дощем мало не під поріг, лиш зняти не вдалось.

1. Водяна у чашці бромелії.


2. Вона ж зблизька. Тут по очах (по круглих зіницях) видно, що вона не ядовита, у тих зіниці вертикальні, як звужені у котів.
 
3. А чорний гонщик вчудив цього разу - поклав голівоньку на колючу агаву!


4. Він же зблизька, теж не ядовитий, хоч пише, що вкусити може, лиш ми дружимо, він любить фоткатись :)


5. В саду.


6. Знайомі вже і не раз фоткані "китайські ліхтарики", а тяжко пройти мимо!

7. Ці гарні ягоди так і називаються "гарні ягоди" / Beautyberry / Callicarpa americana

8. Вони ж зблизька.

9. Цвіте бромелія, колись давно купили в Маямі.


10. Ще одна муссаенда /Mussaenda erythrophylla, червона.

11. Тут так вийшло, що зібрано 5 різновидів папоротей. Найцікавіша з них 3-тя, австралійське дерево-папороть і 4-та (росте у двох місцях) - папороть лосячі роги. З деревною папороттю я намучилась (і вона зі мною) аж поки не вичитиала, що їй не досить поливати у посуху землю, а треба ще щодня зволожувати стовбур, після того вона почала рости на очах! Ще один різновид папороті є на попередньому фото №5, посередині внизу.


12. Недавня композиція для подруги на ДН.


13. "Соснові шишечки" в натурі - Pinecone Ginger /Zingiber zerumbet


14. "Соснова шишечка" зблизька.


15. Квітка в'юнка Passiflora incarnata, гостьова рослина для тигрових метеликів (гусениці їдять листя), позволяю їм, бо гарні.

16. Розцвіла незвичайна і капризна квітка білого лилика (кажана) -White Bat Flower, Devil's Whiskers /Tacca nivea

17. "Білий лилик" зблизька.


18. Ще не все, ще є "чорний лилик" -Bat Flower, Cat's Whiskers, Devil Flower / Tacca chantrieri

19. "Чорний лилик" зблизька.
  
10.Х.2014, продовження.

 20. Це не шланг, це чорний гонщик виліз на кущик і пробує злізати. Голова зліва, хвіст справа, він пробував трохи взад і вперед.


21. Рішив таки вперед.

22. Ну от і майже зліз!

23. А це молодий пересмішник в бамбуках.

 24. Тут - комбінована фотографія рожевого ложкодзьоба. Вони рідко прилітають, але ось якраз вдалось зняти, здалека, правда і не дуже якісно. Це  один і той самий птах, потім він полетів і ще більше було видно рожевість крил в польоті.


25. Метелик п'є сочок.

11.Х.2014, продовження.

 26. Недавно розцвілася орхідея Aerides (lawrenciae x odorata) з терпким запахом. Коріння в неї просто висять, лиш для притінення прикриті іспанським мохом.


27. Aerides (lawrenciae x odorata) зблизька.


 28. Теж свіжі квіти гібриду каттлеї  Blc. Pink Diamond / Рожевий Діамант. Я колись бачила її на виставці  і пожадання загорілось у серці моїм, але важко було знайти у продажі, аж минулого року (ох, ах) вдалося!!! Вона була у досить занедбаному стані, з підсохлими коренями, але вдалося виходити і ось - рожевий феєрверк квітів!


 29. Blc. Pink Diamond / Рожевий Діамант зблизька.


30. Ще раз Blc. Pink Diamond / Рожевий Діамант, не можу зупинитись.


31. Оранжевий гайбискус / китайська рожа.
32. Антуріум цвіте майже круглорічно, "воскові" квіти виглядають майже штучними. лиш вони живі-живенькі!

14 коментарів:

  1. Красота надзвичайна! Все таке яскраве! Ліхтарики просто як справжні. А гарні ягоди,як декоративні палички)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Приємно почути відгук! Гарні ягоди є дикорустучими для Флориди, їх засіюють птахи, лиш не там, де хочеш :) А скоро вони їх об'їдять, будуть мати бал-маскарад!

      Видалити
  2. Дуже гарні лилики,в них такі розкішні вуса!
    А в'юнка яка оригінальна!
    Композиціями можна підробляти)))))))
    Кожен день пшикати на стовбур рогів!!!??? - а коли ж іншу роботу робити???)))))

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую, дякую )))
    Поливання для мене одна з найкращих хвилин в саду! Хоч 3 рази на тиждень, ранком, йде автоматичний полив водою зі ставка, потім є автоматичний, вже міською, орхідей. А я поливаю шлангом у проміжках, якщо нема дощу, а також ношу поливальницями дощівку, вправи на піднімання ваги ))) От полоти не люблю, лиш треба, до того навіть найняти нема кого, бо привикли лиш косилками і пилами зрізати.

    ВідповістиВидалити
  4. Відповіді
    1. Дякую, якраз воно і компенсує те порпання в поті чола (і всього решта)))

      Видалити
  5. Ну, все! Як так ! Не можу коментар написати! Я читаю завжди твоі оповіді, Тоню. Цікаво і гарно написано! Не звичайна , як на мене украінуу ваша природа, краса

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ну от і вийшло з коментарем!!! Дякую, Галю, тут дійсно зовсім-зовсім інший клімат, ну і рослини та тварини, але завдяки інтернету (хай він жиє довго і щасливо!) є можливість побачити.

      Видалити
  6. Пассіфлора інкарніта-у нас є також пассіфоора, іі вживають в чаі заспокійливі, але це мабуть не та. Інкарніта-це та що вросла в "мясо":)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тих пассіфлор є багато, різних кольорів, я чула, що їх вживають в чаї, лиш не знаю які. А ще вони дуже агресивні, ця росте у великому вазонку і через дірки у дні пускає коріння і проривається рости аж по другу сторону тротуару. А перед тим я була посадила червону і мусила викорчувати, бо обросла би всьо навколо, хату би заглушила, отака вона.

      Видалити
  7. пані Тоню, які ж хороші фотографії і слова! ви ж надихаєте тим! дякую дуже(= і вчите: тепер буду дивитися в очі зміям, а не лякатися всіх підряд. і пересмішник акуратний такий симпатичний. дякую дуже за цю красу і можливість її побачити!!!)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щиро дякую за добрі слова, вони теж мене надихають писати дальше. За змій - вони спочатку тікали, швидко, як блискавка, це вже тепер я заслужила їхнє довір'я і ми "дружимо" :) У дичині, в лісах, часто видно черепашачі нори, де живуть гримучі змії, ядовиті, але вони ховаються, ще ніколи ми їх не бачили.

      Видалити
  8. Напевно мої коментарі вже не актуальні, бо сад ваш напевно видозмінився трохи і мешканці мабуть поновилися в ньому і гості-зміюки нові, може інакші види вже заповзають на кавування-чаювання) Але все ж мушу сказати, не можу отак мимо пройти)) Чудові, надзвичайно гарні фотографії! Просто неймовірна краса!

    ВідповістиВидалити
  9. Коментарі завжди актуальні, дякую, Серпине! Сад дійсно міняється, ніщо не стоїть на місці, як і ми. А змій (чоних гонщиків) бачила пару раз недавно, вони гріються на каменях і коли я зашвидко йду, то лякаю їх, скільки раз зарікалась ходити повільніше ))

    ВідповістиВидалити